In 2022 heb ik de opleiding Uitvaartverzorging voor Dieren gevolgd bij Tinley Academie. Na het afronden hiervan was ik voornemens om het geleerde in mijn aanbod van diensten op te nemen. Maar de ruimte was er nog niet, mijn eigen hond zat in haar laatste fase en tegelijk een aanbod ontwikkelen om hierbij anderen te ondersteunen, dat lukte me niet. Begin 2023 nam ik afscheid van haar en dankbaar voor de kennis die ik inmiddels had opgedaan, heb ik dit zo goed mogelijk kunnen doen. Dat maakte het verlies en verdriet niet minder, maar zorgde wel voor berusting.  

En nu, een jaar later, is er ruimte om anderen van dienst te zijn bij dit proces. 

Begeleiding bij afscheid

 
Onze huisdieren maken deel uit van ons gezin en nemen een speciale plek in. Ze zijn getuige van en onderdeel van vele gebeurtenissen en zorgen voor een onvoorwaardelijke vriendschap voor jong en oud. 

Bij het leven met een hond neem je veel besluiten in het belang van hem of haar. Het moeilijkste besluit is wanneer je afscheid moet nemen. Plotseling, door onverwachte gebeurtenissen of langzaam elke dag een beetje bij de oudere hond. Hoe dan ook is het pijnlijk en gaat het gepaard met veel verdriet. En dat is logisch, je houdt ten slotte van je dier. 

Bij dit proces komt er veel kijken. Van tevoren, want wanneer is de juiste tijd? En als die tijd er is, hoe doe je dat dan? Hoe neem je dan afscheid? En daarna, wat moet er allemaal geregeld worden en vooral ook, hoe nu verder? 

Met al deze vragen kan ik helpen. Hulp bij het nemen van het besluit, hoe het afscheid goed vorm te geven, zowel voor u als voor de hond en ook voor andere huisdieren. Want ook op hen heeft het invloed. Ik kan, indien gewenst, aanwezig zijn bij het afscheid, helpen bij de praktische vragen die er vervolgens komen en ondersteunen bij het onvermijdelijke rouwproces dat volgt, zowel bij u, uw gezin als bij de andere huisdieren.